augustus 2, 2020

Vraag en antwoord

Door Sasha

Wat is de maximumsnelheid die ik mag varen met een boot, varen zonder vaarbewijs, het besturen van snelle motorboten en het varen met een sloep. Wat zijn de basics? Daar krijg jij antwoord op in dit artikel.

Hoe hard mag ik varen?

Wanneer je op het water bent is het natuurlijk van belang als schipper dat je rekening houdt met de rest van het verkeer. Misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wat is de maximumsnelheid die ik mag varen?

Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Als jij een snelle motorboot bezit, dan is de standaard maximale snelheid 20 km/u in de volgende situaties: 

  • Het varen op een afstand van 20 meter van de oever vandaan;
  • Het varen binnen 50 meter van een aanleg- of zwemrichting;
  • Het varen in de buurt van waterfeesten, wedstrijden, demonstraties of zoiets soortgelijks;
  • Het varen bij een zicht van minder dan 500 meter;
  • Het varen in de tijd tussen zonsondergang en zonsopgang;
  • Het varen in een haven

Dus, komt één van de bovenstaande dingen overeen met wat jouw situatie? Doe dan je medebestuurders op het water een plezier en vaar niet harder dan 20 kilometer per uur. De maximale snelheid van een boot ligt dus op dat getal, tenzij anders aangegeven.

Lees hieronder meer over: het varen zonder vaarbewijs, motorboten besturen en het varen met een sloep, de antwoorden op jouw vragen.

Welke boot mag ik besturen zonder vaarbewijs?

Om een lang verhaal kort te houden; op boten korter dan 15 meter, welke niet vol gas harder dan 20 kilometer per uur kunnen, mag gevaren geworden zonder vaarbewijs. Houdt niet alleen rekening met de lengte van de boot, of hoeveel paardenkracht deze heeft. Let ook op de minimum snelheid. 

Ga je grote wateren op met jouw boot en heb je geen vaarbewijs? Houdt er dan rekening mee dat je deze wel nodig zou moeten kunnen hebben. Hieronder hebben wij voor jou een overzicht gemaakt voor in welke situaties je een vaarbewijs nodig hebt. 

Vaarbewijs 1 dien je te bezitten wanneer je een motorboot, waterscooter, jetski bestuurt die vol gas harder kan dan 20 kilometer per uur. 

Vaarbewijs 2 ( = vaarbewijs 1 + 2 ) dien je te bezitten als je de grote wateren op wilt. Voorbeelden hiervan zijn de Noordzee, Waddenzee, de Ooster- en Westerschelde en het IJsselmeer. 

Varen zonder vaarbewijs mag dus wel, onder bepaalde voorwaarden.

Lees hieronder verder over: snelle motorboten besturen en het varen met een sloep

Welke boot mag ik besturen zonder vaarbewijs?
foto met dank aan vaarbewijs.nl

Mag ik in een sloep varen?

Om het antwoord te vinden op deze vraag moeten we eerst even het woord ‘sloep’ definiëren. Hierbij praten we meestal over een open motorboot. Uitgaande daarvan zijn er regels opgesteld die daarbij horen. Vanaf 18 jaar oud mag je een motorboot besturen. Zoals hierboven genoemd mag deze alleen bestuurd worden als de schipper een vaarbewijs bezit wanneer de boot langer is dan 15 meter en niet op vol volume harder kan dan twintig kilometer per uur. 

Met een vaarbewijs mag je ook een sloep, groot schip of zeilboot besturen die langer dan 7 meter is wanneer je 16 jaar bent. Onder deze leeftijd mag de boot niet harder dan 13 kilometer per uur en ook hier niet langer zijn dan 7 meter.

Conclusie: heb jij een boot korter dan 15 meter, die dus niet harder kan dan 20 kilometer per uur, dan mag jij in een sloep varen, zonder vaarbewijs.

Mag ik een snelle motorboot besturen?

Een snelle motorboot betekent; alle boten die harder dan de al veel genoemde 20 kilometer per uur kunnen. Hiervoor heb je natuurlijk ook een vaarbewijs nodig. Ga je de grote wateren op, heb je daar ook vaarbewijs 2 voor nodig. Voor het mogen besturen van een zogenoemde snelle motorboot heb je ook de minimale leeftijd moeten bereiken van 18 jaar. 

Let op: motorboten besturen brengt altijd risico’s met zich mee, daar is een vaarbewijs geen garantie van.

Wij hopen dat we met dit artikel jou genoeg antwoorden hebben gegeven op de bovenstaande vragen. Heb je nog meer vragen? Zoek gerust contact met ons op!