september 1, 2020

Vaarregels

Door Sasha

Regels op het water

Vaarregels zijn niet altijd even makkelijk om allemaal te onthouden als beginnende schipper. Maar ook als ervaren schipper zijn er altijd wel regels die je snel over het hoofd kan zien. Voor jou hebben we daarom in dit artikel de belangrijkste regels, waarbij ook voorrangsregels, op het water onder elkaar gezet met daarbij een korte uitleg. 

Ten eerste is het natuurlijk van groot belang dat je een rechte koers vaart. Wanneer je plotseling van koers verandert kan dat andere schippers laten schrikken waardoor er in het ergste geval ongelukken kunnen gebeuren.

Kijk ten alle tijden altijd goed om je heen en hierbij is achterom kijken ook van groot belang! Rondom je boot is het belangrijk om goed zicht te hebben. Ga daarom niet te dicht op andere boten varen, om ze eventueel tot last te brengen.

Wanneer je in een woon- of natuurgebied vaart, behoud daar dan ook de rust en breng ook daar niemand tot last. Beperk hierbij het geluid van radio en overige muziekinstallaties. En bezorg je omgeving geen overlast.

Voor anderen is het ook prettig als je op tijd de juiste navigatieverlichting gebruikt. Dit is niet verplicht als het zicht goed is. Zodra het slecht weer is of het donker wordt, zijn deze wel verplicht. Hierbij zijn rood en groen de twee standaard kleuren. 

Een andere vaarregel die belangrijk is dat je niet mag ankeren bij bruggen, sluizen of werkschepen met ankers die uitstaan. Dit is gevaarlijk voor de doorgang. Ook door dit te doen in het midden van een vaarwater kan dit zorgen voor problemen. Dit is daarom dus ook verboden. Voor grote schepen moet het midden altijd vrijgehouden worden. Voorkom ook het sturen op drukke vaarroutes en probeer koers te houden waar mogelijk. 

Niet vergeten…

Ook is het van belang voor de vaarreglementen in Nederland, om uit de buurt te blijven van visnetten. Deze worden vaak gemarkeerd door gele of zwarte vlaggetjes. Dit kan ook aangegeven worden met een groen/wit geruit bord. De groene kant is hierbij de veilige kant om te passeren. 

Het zwemmen in de vaargeul, bij bruggen, sluizen en wachtplaatsen is niet toegestaan. En voor het besturen van een snelle motorboot is een vaarbewijs verplicht. Dit zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km/u. De vaarbewijsplicht geldt ook voor niet-snelvarende boten die langer zijn dan 15 meter.

En vaar als laatste natuurlijk alcoholvrij. De wettelijke grens op het water op de boot ligt op 0,5 promille. Er wordt gecontroleerd en de boetes zijn behoorlijk hoog!

vaar- en voorrangsregels op het water

Voorrangsregels

Naast de vaarregels zijn er dan ook nog de voorrangsregels op het water. Zonder deze zou het ook maar een zooitje zijn. Houd je hier dan ook aan. 

Over het algemeen moeten kleine schepen, welke korter zijn dan 20 meter, voorrang verlenen aan passagiersschepen, grote schepen, sleepboten en veerponten. Ook zijn er natuurlijk uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer de kleine boten aan de stuurboordzijde van de vaargeul varen. 

Bij het vertrekken, keren en in- of uitvaren van een haven mag een klein schip medewerking vragen van een ander klein schip.

Schepen die een afgebakende geul in varen, moeten hierbij altijd voorrang verlenen aan het schip dat in dat water aan de stuurboordzijde vaart.

Met deze vaarreglementen in het achterhoofd, kun je nu veilig op pad en genieten van je tocht over de mooie wateren.