juli 14, 2020

Rubberboot repareren

Door admin

In je eigen rubberboot varen is natuurlijk hartstikke leuk. Lekker met wat vrienden of familie een dagje weg op het water. Maar dat neemt niet weg dat je boot ook schade op kan lopen. Dat kan komen door regelmatig of zelfs intensief gebruik of misschien door een klein ongelukje. Ondanks dat rubberboten over het algemeen wel tegen een stootje kunnen, zit gevaar zit in een klein hoekje. Dit kan al komen door een scherp takje of een steentje. Om de kosten te beperken wil je natuurlijk zelf je rubberboot plakken. Met dit stappenplan kun je de fouten die iedereen maakt met een rubberboot repareren vermijden. De kleine tips en tricks gaan jou helpen om jouw rubberboot weer te laten stralen!

Lek vinden

Je weet dat je rubberboot lek is, maar waar, dat is nog altijd de vraag. Onze tip is daarom ook; ga met een emmer sop en een niet al te ruwe doek voorzichtig langs het oppervlak. Wanneer er op een plek langzaam belletjes ontstaan, weet je dat daar het lek zit. Nu kun je beginnen met het schoonmaken van de plek waar je de schade hebt gevonden. Doe dit voorzichtig met beleid met mild wasmiddel. Sterke materialen kunnen eventueel de schade nog verergeren. En dat is nou precies niet wat we willen. Producten zoals kunststofreinigers en andere op olie gebaseerde producten kunnen na een langere tijd schade aanbrengen aan het oppervlak en in de naden. Milde zeep is daarom het beste voor het schoonmaken van je boot. Dit haalt vrijwel alle vettigheid en andere rotzooi weg van het rubber van het oppervlak. Mocht je nog in je schuur een speciaal product hebben voor het reinigen van je rubberboot, twijfel dan niet om dat te gebruiken.

Ook zijn er middelen op de markt die je boot beschermen tegen de zon. Het zal hiermee minder uitdrogen en zal het materiaal van je boot soepel houden. Dit verlengt de levensduur van je boot. Zorg vervolgens dat het lek helemaal droog is gemaakt en ook vetvrij is. Zodra dit niet het geval is, wordt het ook moeilijker om het lek zelf te repareren. 

Lek repareren

Wanneer de rubberboot een lek heeft in de tube, heb je dat waarschijnlijk wel gemerkt. Daar valt niet om heen te draaien. Controleer echt of het het lek gevonden hebt, met dus wat sop. Ontstaan er kleine luchtbelletjes, dan zit daar vanzelfsprekend het lek. Ga ook de plekken rond de ventielen langs om te kijken op eventueel andere lekken. Breng nu op het compleet schoongemaakte stuk rondom het lek twee componenten-pvc-lijm aan. Doe dit ook op een stuk reparatie pvc. Smeer nu de lijm met een stuk plastic of een spatel goed uit over het lek en een aantal centimeters er om heen. Laat deze twee dingen natuurlijk even drogen, totdat het nét niet helemaal opgedroogd is. Dat klinkt natuurlijk een beetje raar, maar je moet nog een keer die lijm over hetzelfde lek smeren. En ook moet dat nog een keer over dat stukje pvc.

rubberboot repareren

Na ongeveer vijf minuten wachten leg je het stukje reparatie pvc over de plek waar je de lijm hebt gesmeerd. Druk dit nu goed aan en zorg dat alle luchtbellen onder dit stukje zijn verdwenen. Laat alles nu goed drogen voor zo’n 24 uur. Haal daarna de lijmresten weg met een thinner. Heb je dat niet, probeer het dan met iets vergelijkbaars. 

Ligt het lek niet op een open plek maar is het ontstaan bij de naad van jouw rubberboot? Scheid dan de naad zoveel mogelijk van elkaar tot het stuk waar je bij het nog goed gelijmde stuk aankomt. Met behulp van een haardroger (föhn), kan de harder lijm iets versoepelen en daardoor kan de naad verder geopend worden, zodat je er goed bij kunt. 

Rubberboot plakken

Wanneer je een oude patch verwijdert kun je dat het beste doen met een tang, nadat je de lijm zachter hebt gemaakt. Verwijder nu eerst alle oude lijmresten en schuur daarna voorzichtig het te lijmen oppervlak. Vervolgens is het slim om het te lijmen stuk te reinigen met aceton, tolueen of een andere gelijkwaardige lijm reinigingsvloeistof. Zorg er nu voor dat beide kanten van het vlak dun, maar goed gereinigd zijn. Breng nu de lijm gelijkmatig aan op de twee losse oppervlaktes. En onthoud: meer lijm maakt het niet sterker! Het gaat echt om de manier van aanbrengen en reinigen.