augustus 12, 2020

Dodemanskoord

Door Sasha

Wat is een dodemanskoord en waarvoor wordt deze gebruikt?

Wat is een dodemanskoord? Een dodemanskoord bij een boot is samengevat een spiraalvormig koord, met vaak een oranje kleur, dat de motor van het voertuig kan laten stoppen wanneer de bestuurder ver van de bestuurdersplaats is. Bij een snelle motorboot is een dodemanskoord en -knop verplicht. Wanneer je deze niet hebt, kan je daar een hoge boete voor krijgen. Waarschijnlijk zal dit een duur grapje van 240 euro worden. Dit koord is belangrijk voor als je overboord valt, zodat de motor van de boot ook uitvalt. 

Achter de dodemansknop zit het oranje koord bevestigd. Wanneer je deze daar achter vandaan trekt, valt de motor stil. Dit is om nare ongelukken te vermijden wanneer de boot zijn eigen gang gaat, terwijl jij er naast ligt met alle risico’s van dien. Hiervoor is een dodemansknop en -koord dus essentieel op jouw boot. Doe deze dan ook ten alle tijde om je pols tijdens het varen! De spiraalvorm zorgt voor genoeg bewegingsruimte tussen jijzelf en de buitenboordmotor. 

Wanneer jij het dodemanskoord netjes om je pols doet als je gaat varen en je valt door een rare beweging uit je boot in het water, dan zorgt dat koord aan je pols door de kracht ervoor dat de dodemansknop wordt ingeschakeld en de kracht van de motor wegvalt.

Het dodemanskoord moet worden bevestigd aan de pols van de bestuurder en aan de buitenboordmotor. 

Hoe gebruik je een dodemansknop en -koord? Tips and tricks

Het gebruik van een dodemanskoord is niet heel ingewikkeld. De ene kant van het koord klik je vast om je pols. Bij het dragen van een reddingsvest kun je deze met de clip hier ook aan vast klikken. De andere kant heeft verschillende uitgangen voor verschillende dodemansknoppen. Kijk hierbij voor vertrek welk koord bij jouw boot past. Met een beetje Google-werk vind je al snel de juiste. 

Koppel vervolgens het clipje van het dodemanskoord aan de dodemansknop, en check ook meteen of deze werkt en goed aangesloten is. Zoals eerder vermeld is het raadzaam om een tweede koord aan boord te hebben, mocht jij zelf uit je boot vallen en anderen naar jou toe kunnen varen. 

dodemanskoord