juli 22, 2020

Betekenissen van bruglichten

Door Sasha

Lichten bij een brug

Je hebt eindelijk die boot voor jezelf waar je zo lang voor gespaard hebt, vaarbewijs gehaald en de boot gecheckt of alles wel soepel loopt. Je bent op het water en vaart een eindje over het water totdat je bij je eerste brug komt. De betekenis van bruglichten is erg belangrijk bij het passeren van een brug. Weet wat je kan verwachten als je aankomt bij zo’n situatie. Om je daarbij op weg te helpen hebben wij hier voor jou toch een duidelijk overzicht van alles wat bij jou op je pad kan komen tijdens het varen in de buurt van bruggen en sluizen. Betekenissen van bruglichten zijn namelijk niet altijd zo makkelijk.

In- en buiten bedrijf

Bruggen zijn onder te verdelen in twee verschillende categorieën. Beweegbaar en niet beweegbaar. De één kan dus wel open, en de ander niet. Bij de beweegbare bruggen is er nog een subcategorie met in- en buiten bedrijf.

De brugwachter bedient de bruggen die in bedrijf zijn. Dat doet hij op afstand. Dat kan zijn bij het torentje bij de betreffende sluis, of ergens op een centraal punt. Camera’s houden daar constant de bewegingen op het water in de gaten, waardoor de brugwachter een actie kan uitvoeren. Behalve als de werktijd van de wachter erop zit, dan is de verantwoordelijkheid voor de schipper zelf. Kortom, in een bedrijf worden de bruggen bediend, buiten bedrijf niet. 

Betekenis van de lichten

Zoals eerder genoemd is het niet altijd makkelijk om als onervaren schipper meteen alle betekenissen van bruglichten foutloos te noemen. Om het ook voor jou wat makkelijker te maken hebben wij voor jou hieronder alles zo overzichtelijk mogelijk onder elkaar proberen te zetten. Door middel van de lijst hieronder, kun je de meest voorkomende situaties bij bruggen en sluizen herkennen.

Enkel rood : Doorgang verboden, brug is in bedrijf

Dubbel rood : Hiermee is de doorgang verboden, brug is buiten bedrijf

Enkel rood, enkel geel : Hiermee is de doorvaart gesloten brug toegestaan, tegenliggende vaart is mogelijk

Enkel rood + enkel groen : Doorvaart verboden, wordt aanstonds toegestaan

Dubbel rood, enkel geel : Doorvaart gesloten brug gesperd, tegenliggende vaart mogelijk

Enkel rood, dubbel geel : Doorvaart gesloten brug toegestaan, tegenliggende vaart verboden

Dubbel groen + open brugdeel : Doorvaart toegestaan, brug is onbewaakt, tegenliggend verkeer mogelijk

Enkel groen + open brugdeel : Doorvaart is toegestaan

betekenissen bruglichten